Tranquillo Gnom - Taktik- och Strategiboken

Gnoms Lilla Taktik- och Strategibok
Senast uppdaterad 050115:

[FÖRSTA STEGET]
Var ska man börja? Det är så mycket att hålla reda på! Pja... först måste man se till att träna upp konditionen på sitt mittfält. De ska ha fenomenal kondition hela högen, och visserligen får ditt lag sämre form när du tränar kondition, men det lönar sig i längden! Det är inte lika noga med resten av laget. Forwards behöver inte alls lika mycket kondition, målvakten nästan ingen alls och det är väl bara dina backar som också mår bra av mycket kondition om du ska köra med press som taktik.

[EKONOMI] Lika bra att börja med ett litet bidrag till ungdomsverksamheten direkt. Visst, du kan köpa spelare tills du svartnar, men hur ska du någonsin ha råd med en spelare som kostar mellan 50 och 100 miljoner? Om man räknar lite på det här... Publikintäkterna ger ca en miljon per hemmamatch om du har byggt ut till ca 15.000 platser (rättvist fördelat på ca. 2-11-25 och 62 %). 7 hemmamatcher per säsong och så har du dina löpande kostnader också. Det blir inte en profit på 7 miljoner inte. Bäst att få det ekonomiska spelet att fungera också. Det är lika viktigt som att vinna sina matcher. Än så länge har vi inget lag högre än division VI. Och tittar man på tyngden av spelarna i division V, så tvivlar jag på att något av våra lag skulle överleva en säsong i femman.
Några kanske hoppas på snabba pengar genom att köpa och sälja. Det är lättare sagt än gjort. Dels har det blivit mycket svårare i spelet att tjäna pengar på snabba affärer och dels är det nära nog hopplöst att göra några riktigt stora klipp. Bättre att satsa på att tjäna pengar genom att träna upp ungdomar till någon högre nivå. För i det här spelet behövs det PENGAR.

[JUNIORER] Vi måste fostra och dra upp våra juniorer själva. Hur ska vi som nybörjare ha råd att köpa en ung fenomenal målvakt? Det har man inte råd med när man nyss kört igång. Han kostar oftast mer än de tre miljonerna som vi får i startkapital. Det gäller att få sin ekonomi att gå ihop MED en satsning på ungdomsverksamhet. Uppe i sexan har man utan vidare råd att satsa 100.000 i veckan (om man inte förlorar alla sina matcher). Men DU! Det är viktigt att du satsar lite varje vecka! Och visst - det är ett lotteri vad du drar upp. Och ju bättre ungdomsverksamhet du har, desto större är sannolikheten för att du ska få upp bättre spelare än vad du hade från början.

[TRÄNARE] Till en början har du råd att skaffa en "bra" tränare. Gör det! Det räcker om han har ypperlig ledarförmåga. En sådan tränare kostar 651.000 kronor, men du behåller honom ändå högst i två säsonger. Du måste träna dina spelare och du bör träna några med sikte på att sälja dem för att tjäna ihop bra med pengar. En ypperlig tränare med bra ledaregenskaper kostar nämligen hela 3.297.000 kr. Men på sikt vill (måste) du ha en enastående tränare och även om hans ledaregenskaper bara är hyfsade, så kostar han redan dubbelt så mycket. Du kanske har en egen spelare med bra rutin och ypperliga eller enastående ledaregenskaper? Det tar ändå flera säsonger innan hans rutin blivit tillräckligt god för att du ska kunna använda honom som tränare. I första hand måste du rekrytera dina tränarkrafter utifrån. Men med en bättre tränare får du bättre resultat på träningen och det ger mer pengar än vad du någonsin får i publikintäkter.

[INFÖR MATCH] Spana in din motståndare. Vad har han för TSI? Hur är formen på hans nyckelspelare? Vilken taktik brukar han använda? Om du inte tror att du kan vinna, satsa på att minimera förlusten. Kom ihåg att en storförlust på hemmaplan är värre än på bortaplan.

[HÖGST PERSONLIGA ÅSIKTER] Jag anser att man bör sträva efter ett homogent lag. Det går inte att hålla spelarna i laget jämnbra, självklart inte. Men om du t.ex. har en målvakt som är sju resor bättre (och ska ha mer i lön) än resten av hela laget... Då är det nog lika bra att sälja honom och satsa på att förstärka resten av truppen med bättre spelare. Fotboll är ju som bekant ett lagspel och en superstjärna i laget gör inte hela laget till en stor vinnare.

Tranquillo Gnom, anfallare i SIGMA TC CYBORG

PS: Frågor till Tranquillo Gnom kan sändas till: [email protected]